SV   EN

GA satsar på externt grävsamarbete

En av landets minsta redaktioner, Gotlands Allehanda, fortsätter sin satsning på grävande journalistik. Under tre månader anlitar redaktionen journalisten Erik Palm. Och man gör det med extern finansiering.

Erik Palm är grävande journalist och ligger bland annat bakom den dubbelt prisbelönta dokumentären "Vi gav dom vår pappa" om vinster och bonusar i vårdföretaget Carema, men som också jobbat åt bland annat SVT:s Uppdrag Granskning och SR:s Kaliber. Han har även undervisat vid journalisthögskolan, JMK, i Stockholm.

Erik Palm kommer att jobba parallellt som reporter tillsammans med GA:s reportrar och som kompetensutvecklare på redaktionen.

– Vi har under lång tid satsat hårt på granskande journalistik och Eriks uppdrag är att bredda kunnandet på hela redaktionen, säger Eva Buskas, nyhetschef och ansvarig utgivare på GA.

Projektet möjliggörs genom ett stipendium från Stiftelsen Gotlandspressen, en stiftelse som tidigare varit delägare i GA. Stiftelsen delar årligen ut stipendier inom områdena media, gotländsk ungdom, näringsliv och kultur samt organisationer och föreningar.

– Det är ett spännande uppdrag som ligger så rätt i tiden att det inte gick att tacka nej till det. När snabb och billig åsiktsjournalistik växter så mycket på annat håll, känns det så rätt att Gotlands Allehanda istället fortsätter satsa på att utveckla den egna undersökande och faktabaserade journalistiken, säger Erik Palm och fortsätter:

– Jag ser fram emot att själv lära mig mycket i samarbetet med de erfarna reportrarna på redaktionen. Vi ska leta dolda missförhållanden, fusk och maktmissbruk med nya grävmetoder och genom att lyssna på läsarna – våra viktiga medgrävare.

Eva Buskas ser inte i det här fallet några problem med att finansiera journalistik med hjälp av en extern finansiär.

– Dels är stiftelsen vår tidigare ägare, dels är det naturligtvis helt centralt att stipendiet inte på något sätt styr över innehållet i granskningarna, säger hon.

Läs om projektet även på Dagens MediaJournalisten och Medievärlden.