SV   EN

Slaget om Rosenbad - ett unikt samarbetsprojekt

Nu höjs den svenska valtemperaturen. I två direktsända utfrågningar av statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inleds nu slaget om Rosenbad – i en unik samproduktion mellan SvD, UNT, Norrköpings Tidningar och Corren.

Programledare och utfrågare blir Anna Lindberg, nyhetsbyråchef på NMT, och Göran Eriksson, politisk analytiker på SvD.

I den första utfrågningen den 2 april grillas Stefan Löfven inför publik i konferensanläggningen Renströmmen i Norrköping. Den 8 april är det dags för Fredrik Reinfeldt och det i en sändning från Svandammshallarna i Uppsala – också denna inför publik.

Programmen kommer att sändas med start 19.00 de bägge kvällarna i de lokala tv-kanalerna 24UNT, 24Corren och 24nt och också på de fyra tidningarnas sajter. Tv-kanalerna kan ses via marksänd tv, kabel-tv och ip-tv i respektive område samt via webben.

Utfrågningarna inleds med lokala analyser i de olika kanalerna och efteråt blir det summeringar av vad som sagts – och inte sagts. Men också tillfälle för tittare och läsare att kommentera de bägge partiledarnas prestationer. Det kommer även finnas möjlighet att i förväg ställa frågor via webbarna och under sändning att kommentera utfrågningarna via sociala medier.

– Genom att samarbeta över koncerngränserna mellan olika lokala mediehus och ett av Sveriges största tidningsföretag skapar vi ett unikt mediekoncept som når en miljonpublik. Vi får fler att intressera sig för vem som ska styra Sverige i höst. Det är bra för demokratin, säger Anders Nilsson, publisher på mediehuset Norrköpings Tidningar.

SvD:s chefredaktör Fredric Karén är mycket nöjd med att projektet nu blivit verklighet.

– Det är med stor glädje och stolthet vi presenterar detta. Det känns väldigt bra att kunna erbjuda våra läsare och tittare två direktsända utfrågningar med valets absoluta huvudpersoner. Det här är också ett projekt, där kompetensen och resurserna delats lika vilket visar att samarbete över koncerngränserna fungerar. Det är något vi måste fortsätta att utveckla för det gagnar alla: mediehusen, kunderna och inte minst journalistiken, säger Fredric Karén.